
Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 11 Ιουνίου , ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου , κύριος Απόστολος Ασπράκης με την παρουσία του κύριου Κωνσταντίνου Ταρασλιά , Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Το θέμα που επικεντρώθηκε ο κ. Ασπράκης είχε να κάνει με την αναγνώριση των δημοτικών οδών , που υπάγεται στις αρμοδιότητες του δήμου Ρόδου όπως τόνισε ο ίδιος.
Οι κυκλοφοριακές συνδέσεις των επιχειρήσεων που αφορούν δημοτικές οδούς , όχι περιφερειακούς δρόμους, έχουν μεγάλο πρόβλημα ύπαρξης αναγνωρισμένου δικτύου διότι είναι ένα προαπαιτούμενο της έκδοσης άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Είναι νομικά αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου, να προχωρά στην αναγνώριση των δημοτικών οδών, προκειμένου να χορηγήσει σε επιχειρήσεις την έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης σε αναγνωρισμένη οδό, προαπαιτούμενο για τη νόμιμη λειτουργία τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Ασπράκης είναι ένα σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω του ότι δεν μπορείς να εκδόσεις πιστοποιητικό πυρασφάλειας , δεν μπορείς να καλύψεις με αστική ευθύνη ή ασφαλιστική τους πελάτες και τους υπαλλήλους κλπ. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί δίχως άδεια λειτουργίας! Ο νόμος προβλέπει την αναγνώριση των οδών από τον δήμο Ρόδου.
Το 2011 η Κυβέρνηση είχε επιβάλει με ΦΕΚ την αναγνώριση των δημοτικών οδών και πέριξ του δημοτικού δικτύου δρόμων, το 2021 με τον νόμο του “Ερατοσθένη -Πρόγραμμα” ήταν υποχρέωση να αναγνωριστεί και η εκτός σχεδίου δόμηση.
Α. Ασπράκης:
“Εδώ πρόκειται για διοικητικό παραλογισμό , εγκληματικό και σκανδαλώδη! Το λέω με όλο μου το αίσθημα ευθύνης. Δε γίνεται να μην αναγνωρίζεις έναν δρόμο , που συντηρεί ο ίδιος ο δήμος , τον ονοματοδοτεί και τον ηλεκτροδοτεί , έχει λοιπόν και ευθύνες καταλογισμού και χρηματικού και των διοικητικών ευθυνών του! Όταν συντηρείς έναν δρόμο και δεν τον αναγνωρίζεις μετά δηλαδή τί πρέπει να γίνει ; Υπάρχουν εκλεκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι πρέπει να ελέγξουν αυτούς που ξοδέψαν κάποια λεφτά των δημοτών μας.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν αρνήθηκαν τη σύνδεση σε ένα εργοστάσιο το οποίο καλείται τον Οκτώβριο να επεξεργαστεί 20.000 τόνους πυρήνα. Τυχαίνει να ήμουν και ιδιοκτήτης στο παρελθόν επί 20 χρόνια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο , που είναι το μοναδικό πυρηνελαιουργείο στο Νότιο Αιγαίο. 2.000 νταλίκες φέρναν τα λύματα σε αυτό το εργοστάσιο! Αν γίνει ότι έγινε το 2019 που τα πετάγανε στα ποτάμια , μιλάμε για ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα! Όλοι καλούμαστε προ των ευθυνών μας και πρέπει να κινητοποιηθούμε εδώ, όχι μόνο ο δήμος. Είναι πολύ σοβαρό.
Αλλά και πέραν του πυρηνελαιουργείου , είχα τονίσει από πέρυσι ότι λήγουν το 2025 από πληροφορίες που έχω λάβει , περίπου 80 με 100 περιβαλλοντικές άδειες ξενοδοχείων! Πολλά ξενοδοχεία δεν θα μπορούν να πετύχουν αδείας. Δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν τα ξενοδοχεία με δίχως άδεια λειτουργίας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει όλη την επιχειρηματικότητα. Συντηρείς έναν δρόμο , τον πληρώνεις και μετά λες ότι είναι αόρατος; Νομίζω πως ο δήμος πρέπει να πάρει την ευθύνη. “
“Δεν μπορούμε να χτίζουμε σε αόρατους δρόμους το μέλλον αυτού του τόπου”!
Σε συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Α. Ασπράκης γνωστοποίησε πως είχε επικοινωνία με την κυρία Παρασκευοπούλου Γενική Γραμματέα του Δήμου Ρόδου , γι΄ αυτό το ζήτημα και πως η ίδια επικαλέστηκε ότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας κι αυτό τον εξόργισε. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης είπε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , είναι η αδειοδοτούσα αρχή , αλλά το προαπαιτούμενο είναι ευθύνη του Δήμου!
” Εμείς είμαστε μια αρχή που μαζεύουμε κάποια πιστοποιητικά για να εκδώσουμε μια άδεια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον νόμο” , επισήμανε ο κ. Ασπράκης.
Οι 80 επιχειρήσεις που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη λήξη των περιβαλλοντικών αδειών τους ΑΕΠΟ από τον Ιούλιο του 2025 , αν δεν γίνουν τα απαιτούμενα από τη δημοτική αρχή , θα έχουν σοβαρό πρόβλημα! “Είναι καθαρά θέμα δήμου , όταν δεν αναγνωρίζει έναν δρόμο”, όπως επικαλέστηκε συγκεκριμένα ο κ. Ασπράκης κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει από το 2018.

newsroom:aegeanlive.gr