
Η Σαντορίνη προσπαθεί να επιστρέψει πίσω στην κανονικότητα , τα σχολεία άνοιξαν , ξενοδόχοι κι επιχειρηματίες αλλά και ο δήμος κάνουν προσπάθειες να προβάλουν και πάλι μια θετική εικόνα – τουριστικά θελκτική , για το νησί , ώστε να “σωθεί” η αναμενόμενη σεζόν. Αποστολή στην Διεθνή έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ Βerlin 2025 , έστειλε επίσης η Σαντορίνη με σκοπό να προσελκύσει και πάλι νέες αγορές και να ξεπεραστεί ο φόβος σε κατοίκους και ευρέως στον κόσμο, από τις σεισμικές αναταραχές.
Την ίδια ώρα βέβαια , καθηγητές γεωλογίας συνεχίζουν τις παρακολουθήσεις στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης με γεωφυσικά όργανα για την καταγραφή της κατάστασης και την πλήρη εικόνα, ώστε να υπάρξει ετοιμότητα και όχι καθησυχασμός σε κάθε περίπτωση και σε κάθε σενάριο.
Οι αναρτήσεις της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύης Νομικού:
Συνεχίζονται οι μετρήσεις με νέα μηχανήματα για την παρακολούθηση του υποθαλάσσιου χώρου της καλδέρας της Σαντορίνης
“Τοποθέτηση νέων υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή της Ανύδρου, στον Κολούμπο κ στην καλδέρα της Σαντορίνης.
Ενισχύουμε την παρακολούθηση του υποθαλάσσιου χώρου με γεωφυσικά όργανα!
Η ζωή στο νησί μας επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς και είναι σημαντικό οι κάτοικοι να νιώθουν ότι οι επιστήμονες είμαστε εδώ, παρακολουθούμε, συλλέγουμε δεδομένα κ ενημερώνουμε!”

Στην καλδέρα της Σαντορίνης για πρώτη φορά θαλάσσια μαγνητοτελλουρικά συστήματα (OBEM)
“Αυτά τα θαλάσσια μαγνητοτελλουρικά συστημάτα θα βρίσκονται στον πυθμένα της καλδέρας της Σαντορίνης και θα καταγράφουν τις μεταβολές των φυσικών μαγνητικών και ηλεκτρικών πεδίων, τα οποία είναι τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για να εκτιμήσουμε και να μοντελοποιήσουμε τη δομή της ειδικής αντίστασης του υπεδάφους.
Δεδομένου ότι τα πετρώματα που περιέχουν ρευστά υψηλής θερμοκρασίας και/ή μερικό τήγμα είναι τάξεις μεγέθους λιγότερο ανθεκτικά (ή περισσότερο αγώγιμα) από τα «κανονικά» πετρώματα, τα συστήματα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στα ρευστά και το τήγμα – με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απεικονίσουμε το μαγματικό σύστημα «υδραυλικών εγκαταστάσεων» κάτω από τον υποθαλάσσιο πυθμένα.
Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης της ανατομίας του ηφαιστείου και θα βελτιώσει την ικανότητά μας να κατανοούμε τα σήματα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια περιόδων αναταραχής.
Νέα μετρήσεις!! Νέα μηχανήματα για την παρακολούθηση του υποθαλάσσιου χώρου της καλδέρας της Σαντορίνης!!
Η Διευνης επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται με την ομάδα του Υποθαλάσσιου Παρατηρητηρίου SANTORY για τη θαλάσσια έρευνα στην περιοχή.
Οι κάτοικοι ενημερώνονται με τον σωστότερο τρόπο για την παρακολούθηση των υδροθερμικών πεδίων…συνεχίζουμε..”
newsroom:aegeanlive.gr