Ξεκίνησε η προσέλευση στελεχών και φίλων του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιδρυμα Κακογιάννη όπου θα γίνει η παρουσίαση των βασικών προγραμματικών αξόνων του νέου κόμματος και θα ανακοινωθεί το όνομά του.
Στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού του φορέα προχωρά σε λίγη ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του προγράμματός του και πρωτίστως το όνομά του, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ηδη έχει ξεκινήσει η προσέλευση στελεχών και φίλων του νέου σχηματισμού, που παρέλαβαν μάλιστα αυτοκόλλητα με το σύνθημα #Είμαι εδώ. Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν στην εκδήλωση, είναι η ανεξάρτηση βουλευτής Κυριακή Μάλαμα, η Θεοδώρα Τσάκρη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς, προγραμματικούς άξονες της νέας προγραμματικής του πρότασης, για να θέσει στην συνέχεια την πρώτη υπογραφή στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος. Ακολούθως, το ιδρυτικό κείμενο αναμένεται να συνυπογράψουν οι βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και θα είναι παρόντες, αλλά και όλα τα μέλη και οι φίλοι του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το λόγο αυτό, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να μεταβεί μετά την τελετή στα γραφεία του νέου κόμματός του στον Ταύρο, όπου θα συνυπογράφουν όσες και όσες επιθυμούν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα. Το νέο κόμμα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη θα είναι, κατά πληροφορίες, «πατριωτικό», τοποθετημένο στο προοδευτικό τόξο, αλλά και αμεσοδημοκρατικό, προτάσσοντας την αλληλεπίδραση κορυφής και βάσης.
Πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πολιτικές παρουσίες στην τελετή για την ιδρυτική διακήρυξη και συγκεκριμένα αν θα δώσουν το παρόν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι τυχόν σκέπτονται την ανεξαρτητοποίησή τους ή και όσοι έχουν ήδη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και αυτό, γιατί απών από την σημερινή εκδήλωση θα είναι, κατά πληροφορίες, ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ο οποίος διαφώνησε με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Κουμουνδούρου, δεν προτίθεται, ωστόσο, να προσχωρήσει στο νέο κόμμα υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, οψέποτε αυτή σχηματιστεί. Αντίθετα, ο ίδιος φέρεται να μη βιάζεται να λάβει τις πολιτικές του αποφάσεις, αλλά εμφανίζεται αποφασισμένος να ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα το επόμενο διάστημα, επικοινωνώντας με τους πολίτες.
Πέρα από τα πρόσωπα, σήμερα θα απουσιάζει και το… λογότυπο του νέου πολιτικού φορέα και η συνοδευτική παλέτα χρωμάτων, με δεδομένο ότι μόλις χθες αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του ονόματος του νέου φορέα και το τελικό αποτέλεσμα παραδόθηκε στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη.
Σύμφωνα με το επιτελείο του, η ψηφοφορία για το όνομα του κόμματος με το σύστημα που ονομάζεται RCV (Ranked Choice Voting, δηλαδή «Ψηφοφορία με Σειρά Προτίμησης»).
Η διαδικασία
Ειδικότερα, οι ψηφοφόροι επέλεξαν έως και τρεις επιλογές, με την πρώτη επιλογή να είναι αυτή που προτιμούν περισσότερο, μετά τη 2η επιλογή που προτιμούν σε περίπτωση που η 1η δεν προκρίνεται και ούτω καθεξής.
Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, η καταμέτρηση έγινε στα επόμενα δευτερόλεπτα. Η επιλογή που συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων κρίνει κάθε φορά και τον νικητή. Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκινούν οι γύροι αποκλεισμού ονομάτων. Σε κάθε γύρο, το όνομα που έχει τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται. Οι ψήφοι των ατόμων που είχαν προτείνει αυτό το όνομα ως πρώτη επιλογή, μεταφέρονται αυτόματα στη δεύτερη επιλογή τους και εάν και η 2η επιλογή φύγει τότε στην 3η.
Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι κάποιο όνομα να συγκεντρώσει πάνω από 50% των ψήφων. Το πολύ σε 15 γύρους προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς στον 14ο γύρο θα έχουν απομείνει μόνο δύο ονόματα, και στον 15ο γύρο θα αναδειχθεί το όνομα με το αντίστοιχο ποσοστό που συγκέντρωσε.
Τα προτεινόμενα ονόματα ήταν:
· Άλμα Δημοκρατίας
· Αύριο
· Δημοκρατικό Κόμμα
· Δύναμη Δημοκρατίας
· Ελληνικό Όνειρο
· Εμείς
· Κίνημα
· Κίνημα Δημοκρατίας
· Μπορούμε
· Μπροστά!
· Ορίζοντας
· Προοδευτικό Κίνημα
· Προοδευτικοί Πολίτες
· Πρόοδος
· Σύγχρονη Αριστερά
protothema.gr